Felújítanád a lakásod? A kormány milliókat ad hozzá

Felújítanád a lakásod? A kormány milliókat ad hozzá
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, illetve energiatakarékos új otthonok építésére. A pályázat címe: Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogram, melyre magánszemélyek is jelentkezhetnek.magánszemélyek is jelentkezhetnek.

A hagyományos építésű, 1992 előtt épült házak esetében a támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett az ablakok, ajtók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, vagy a fűtési és melegvíz-rendszerek felújítása, átalakítása.

5 millió forint felújításra
E célokra lakásonként legalább 50-60%-os energiamegtakarítás esetén legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el, amely a teljes beruházási érték 40-50%-át fedezheti.

A beruházással érintett lakóingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és legalább a B szintű besorolást el kell érnie.

A besorolások esetén a kulcsszó a hőátbocsájtás. Összehasonlításként: a vályogházak általában G - átlagost megközelítő - besorolásúak, mivel falaik körülbelül háromszor annyi hőt engednek át, mint amennyi szabványos lenne. A panelek alapállapotban az F-E - átlagos, illetve átlagosnál jobb - kategóriába sorolhatók. Az A+ besorolás jelentése: fokozottan energiatakarékos.

4-6 milliós a támogatás új ház építése esetén
Az új építésű otthonok támogatásának célja az, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval

Egyetlen - bár a szegényebb réteg számára eléggé nagy - probléma, hogy a pályázat utófinanszírozású, azaz először meg kell valósítani a beruházást, és csak utána, a számlák alapján fizet majd a minisztérium.

 

Forrás:Femina /PJ/ 2011-07-15

Tanácstalan melyiket vegye?

Szakértőnk válaszolSzakértő

Kérdése van szereléssel kapcsolatban?

...

..

Belépés